JUSC

Novosti

25.06.2021

Press-konferencija u Studentskom domu Nedžarići

Dana 23.06.2021. godine održana je press-konferencija u Studentskom domu Nedžarići. Prisutnima su se obratiti vršilac dužnosti direktor JU SCS Toni Vukadin, član Upravnog odbora Refik Ožegović i predstavnik Udruženja studenata Studentskog centra. Tema razgovora bio je Konkurs za prijem studenata u studentske domove (JU “Studentski centar” Sarajevo) u akademskoj 2021./2022. godini na smještaj i ishranu kao i aktuelna situacija u JU „Studentski centar“ Sarajevo. Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove „Studentski centar“ Sarajevo Toni Vukadin kazao je na press-konferenciji da se riješilo pitanje ishrane studenta, te da su obavljeni razgovori s dobavljačima kojima Ustanova duguje dva miliona KM. Dalje navodi da će uskoro biti riješen i zahtjev studenta za uvođenje doručka, povodom čega se uveliko provode aktivnosti. Od iduće godine uvodi se doručak, što će dovesti studentski centar na veći nivo, a vjerovatno neće doći do povećanja cijena. Istaknuo je i da bi uskoro trebao biti otvoren društveni klub u Studentskom domu Bjelavama, što je također bio jedan o studentskih zahtjeva, a uspjele su se ostvariti uštede od oko 80.000 KM budući da će vlastitom radnom snagom biti realizirano krečenje i čišćenje objekata. Zahvalio se načelnicima Općine Novo Sarajevo, Novi Grad, kao gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić na donacijama i razumijevanju za studente koji koriste smještaj i ishranu u Studentskom centru. Gradska uprava najavila je donaciju za Studentski centar čime bi se poboljšali uslovi u još jednom domu u Studentskom naselju Bjelave. Napominje da bi trebala biti otvorena i informatička sala u oba doma kako bi se omogućilo da studenti pohađaju online nastavu ako za tim bude potrebno i u narednoj školskoj godini. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS je izrazilo opredijeljenost sistemskog rješenja pitanja poslovanja Studentskog centra jer su se do sada rješavali samo nužni problemi zbog čega su ispaštali najviše studenti. Član Upravnog odbora Javne ustanove „Studentski centar“ Sarajevo Refik Ožegović kazao je da postoji namjera da se proda zgrada na Vracama koja je u njihovom vlasništvu, bivši Tursko-bosanski koledž, kako bi se izmirili dugovi koju su nastali prema dobavljačima, ali i prema Poreskoj upravi u iznosu od pet miliona KM. Vlada KS i resorno ministarstvo su angažovali konsultantsku kuću da uradi analizu ove javne ustanove i da određene smjernice kako da funkcioniše. Bitno je naglasiti da će studenti imati sve usluge na vrijeme. Raspisan je i konkurs za prijem studenta na narednu školsku godinu, a smještaj bi u studentskim domovima moglo naći oko 1.300 studenta koji će boraviti samo u uvjetnim sobama. Cijena smještaja je između 130 i 150 KM.

26.01.2021

Posjeta ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prof. dr. Melike Husić-Mehmedović Javnoj ustanovi „Studentski centar“ Sarajevo

Dana 25.01.2021. godne ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, posjetila je Javnu ustanovu „Studentski centar“ Sarajevo. Pored ministrice Husić-Mehmedović, posjeti su prisustvovali Danijela Kristić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevo, Kenan Velagić, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra, Muhamed Omerović, direktor JU „Studentski centar“ Sarajevo, kao i drugi predstavnici Studentskog centra. Prilikom posjete Studentskom centru, prisutni su obišli prostorije Studentskog doma Nedžarići i tom prilikom razgovarali o situaciji i stanju u Javnoj ustanovi „Studentski centar“ Sarajevo.